Al Dar Headquarter

Al Dar Headquarter is a 121 M tall, 23 floor semispherical building comprising two circular convex shaped facades linked by a narrow band of indented glazing.

Building Nmae                                          -: Al Dar Headquarter

Location                                                    -: Abu Dhabi – United Arab Emirates

Architect                                                   -: MZ Architects

Project Manager                                       -: Al Dar Laing O’Rourke Construction

Civil, Mechanical & Electrical Engineer -: ARUP

Facade Design & Construction                -: Josef Gartner

Total Built-Up Area (Inc Basement)       -: 123,000 Sq.M.

Cost                                                           -:  AED 1,000,000,000

Owner & Developer                                  -: Al Dar Properties

Project Year                                              -: 2010

Description -:

  • It is a 121 M tall, 23 floor semispherical building comprising two circular convex shaped facades linked by a narrow band of indented glazing.
  • This is a commercial building have fully glazed structure is completely circular in elevation and curved in all other directions.
  • The Circle symbolizes unity, stability, rationality. It is also the symbol of infinity, without beginning or end, perfection, the ultimate geometric symbol. It represents a completeness which encompasses all space and Time.
  • According to Marwan Zgheibhe was inspired by the clam shell which has deep meaning for Abu Dhabi with its seafaring heritage, as well as the symbolism of the geometric round shape, and imagined two giant circular curved walls of glass mirroring an open clam shell.
  • An extremely pure geometrical but daring design was born: a round skyscraper with a curved glass skin covering the area of four football fields.
  • The real challenge of the façade was to find the two points where the building should pose on the ground – and for that, the development of the volume began by using one of the oldest rules in architecture: the rule of proportion based on the Golden Section.
  • Accordingly, the architects were able to locate the two points of stability of the circular facade; the two points of the circle where the building will meet the earth thus creating the perfect balance.
  • The striking shape of this building is achieved through the use of an external structural triangular diagrid – a diagonal grid of steel. The first of its kind in the UAE, it allowed the creation of structural efficiency and stability appropriate to the circular building with greater flexibility than a conventional rectangular form.
  • This diagrid system eliminates the need for internal columns which would compromise the aesthetic appeal as well as the views from within.
  • This improved the building’s efficiency, providing layout flexibility for tenants. Although there are just 23 floors, the building has the same floor area as a typical 40-storey tower.
  • The building features the following elevators:
    • 12 passenger elevators
    • 2 service elevators
    • 3 mono space elevators
    • 1 circular hydraulic lift
    • 2 dumbwaiters
  • In order to solve the challenge of the façade curvature, triangular pieces of flat glass combined into diamond like shapes, came together like a puzzle working with the diagrid and the highly complex geometry of the skin.
  • One of the biggest challenges was the tight deadline for delivery, driven by the client’s desire to have the building completed for the 2009 Abu Dhabi Formula 1 Grand Prix.
  • To help meet the deadline, precast columns, stairs, landings and factory assembled toilet modules were widely employed to maximise off-site construction and accelerate the erection program on site.
  • It is one of the first eco-friendly official buildings in Abu Dhabi, which is made up of recyclable kind of materials like steel, concrete and glass, and includes a district cooling plant, as well as efficient lighting and water systems.
  • A subterranean automated vacuum waste collection system is also incorporated to reuse all the waste products of the building. The first of its kind in Abu Dhabi, the system sucks rubbish directly to a local waste transfer station for recycling and compacting.
  • This construction was completed by keeping the environmental factors in mind, now it is capable to achieve the lowest LEED silver rating award by US Green Building Council. The building’s efficiency is classed as 82%, making it the most efficient design for the floor area.

Author: buildmarvel

Hi… I am an Architect from Lucknow,India and I have only one dream to build a landmark building will recognised by my name……

Leave a Reply